Ιστορική αναδρομή της Ένωσης

Μεσολόγγι 1937. Οι αγρότες της ευρύτερης περιοχής αποφασίζουν να ενώσουν τις δυνάμεις τους κάτω από ένα όραμα, έναν κοινό αγώνα, την δημιουργία της Ένωσης Γεωργικών Συνεταιρισμών Μεσολογγίου.

Κύρια προϊόντα δραστηριοποίησης της τότε νεοσύστατης Ένωσης ήταν ο καπνός, το ρύζι, τα δημητριακά, το κρασί και το τυρί.

Το καλοκαίρι του 1953 γινετε πράξη ένα από τα μεγαλύτερα επενδυτικά σχέδια. Η τοποθέτηση του θεμέλιου λίθου των κεντρικών γραφείων και συγκροτήματος αποθηκών στο Μεσολόγγι. Ακόμα και σήμερα πολλοί θυμούνται ακόμα τα λόγια των πατεράδων τους, οι οποίοι με περηφάνια μίλαγαν για την ημέρα της ανταμοιβής των κόπων τους και προσπαθειών τους.

Η κίνηση αυτή που απασχόλησε όλο τον περιφερειακό τύπο, έδωσε νέες δυνατότητες στην απορρόφηση των παραγόμενων προϊόντων. Ο τότε τοπικός τύπος αναφέρει ‘’είς τα αποθήκας της ενώσεως γεωργικών συνεταιρισμών μεσολογγίου, συγκεντρώθησαν ήδη ποσότητες καπνών μυρωδάτων, ανερχόμεναι είς 35.000 οκάδες’’.

Η συνεχής ανάπτυξη, οδήγησε το 1975 τους αγρότες των περιοχών Μεσολογγίου και Ναυπακτίας να ενώσουν από κοινού τις δυνάμεις τους, ιδρύοντας την Ένωση Αγροτικών Συνεταιρισμών Μεσολογγίου-Ναυπακτίας. Στα χρόνια που ακολούθησαν οι δραστηριότητες αναπτύσσονταν συνεχώς, καθιστώντας την Ένωση πρωταγωνιστή των εξελίξεων στον αγροτικό χώρο.

Το 2012 με τον νέο συνεταιριστικό νόμο, η Ένωση μετονομάστηκε σε Αγροτικό Συνεταιρισμό Μεσολογγίου-Ναυπακτίας ‘’Η Ένωση’’

Αρχές της δεκαετίας του 80 η Ένωση αποκτά τα ξηραντήρια αραβοσίτου, στην περιοχή Βάλισσα Λεσινίου, δυναμικότητας 10.000 τόνων, απορροφώντας έτσι σχεδόν το σύνολο της παραγωγής αραβοσίτου και σιτηρών της περιοχής.

Λίγα χρόνια αργότερα Η Ένωση πραγματοποιεί την μεγαλύτερη μέχρι σήμερα επένδυσή της, η οποία άλλαξε τον χάρτη καλλιεργειών της ευρύτερης περιοχής. Το εκκοκκιστήριο βάμβακος στο Νεοχώρι. Η δυναμικότητα του προϊόντος του βάμβακος και το εργοστάσιο της εκκόκκισης έδωσαν νέες επενδυτικές ευκαιρίες και δυνατότητες εξέλιξης στους παραγωγούς.

Η ελιά καλαμών, ο χρυσός αυτός καρπός της ελληνικής γης, βρήκε στην χώρα της Αιτωλικής συμπολιτείας, τις ιδανικές εδαφολογικές συνθήκες για την αναπτυξή του.

Η Ένωση επενδύει στην ανάπτυξη του προϊόντος, κατασκευάζοντας στις αρχές του 2000 στην περιοχή Λουτρά Σταμνάς εργοστάσιο τυποποίησης ελιών καλαμών, με αποθηκετικούς χώρους δεξαμενών περρισσότερο από 1000 τόνους, μία γραμμή τυποποίησης σε δοχεία και μία νέα γραμμή τυποποίησης μικροσυσκευασίας σε βαζάκια.

Τα προϊόντα με την επωνυμία ‘’αιτωλική γη’’ εξάγονται κυρίως σε χώρες της αραβικής χερσονήσου, της ευρώπης, της αιγύπτου και αμερικής.

Το 2010, αν και η χώρα βρίσκεται σε δεινή οικονομική κατάσταση, η Διοίκηση αποφασίζει να καλύψει το κενό που υπήρχε μέχρι εκείνη την στιγμή στον χώρο της κτηνοτροφίας στην ευρύτερη περιοχή.

Η κατασκευή του σύγχρονου εργοστασίου παραγωγής σύνθετων ζωοτροφών ‘’αιτωλία’’ δίπλα ακριβώς από τις εγκαταστάσεις των ξηραντηρίων Βάλισσας Λεσινίου, έδωσε νέες δυνατότητες αξιοποίησης τω πρώτων υλών που παράγονται στην περιοχή και παράλληλα την διάθεση στους κτηνοτρόφους ποιοτικών προϊόντων που παρήχθησαν με τις ποιο σύγχρονες μεθόδους και με πρώτες ύλες που κατά το πλείστον παρήχθησαν στην περιοχή τους.