Το εργοστάσιο παραγωγής ελιάς καλαμών

Το σύγχρονο εργοστάσιο παραγωγής ελιάς καλαμών, δυναμικότητας 1.000 τόνων, εγγυάται υψηλής διατροφικής αξίας & ποιότητας προϊόντα επιτραπέζιας ελιάς Καλαμών (ολόκληρη, εκπυρηνωμένη, ροδέλα, πάστα). Αξίζει να σημειωθεί ότι τόσο το εργοστάσιο μας όσο και οι πλειονότητα των ελαιώνων των παραγωγών μας βρίσκονται σε προστατευόμενη περιοχή από το ευρωπαϊκό πρωτόκολλο περιβάλλοντος NATURA 2000 και καλλιεργούνται σύμφωνα με τις αρχές της ολοκληρωμένης διαχείρισης.

Η γραμμή παραγωγής μας διαθέτει όλα τα πιστοποιητικά ποιότητας (ISO 22000, IFS, BRC) ώστε τα χαρακτηριστικά του προϊόντος να μεταφέρονται αναλλοίωτα στον καταναλωτή.

Η θέση του εργοστασίου είναι σε περιοχή όπου δεν αναπτύσσονται ακραίες θερμοκρασίες. Αυτό συμβάλει σε ιδανικές συνθήκες αποθήκευσης και ποιοτικής διατήρησης των ελιών. Επίσης είναι από τα λίγα εργοστάσια που οι δεξαμενές αποθήκευσης των ελιών βρίσκονται σε υπόστεγο και η παραλαβή των ελιών γίνεται μέσω της βαρύτητας. Οι ελιές εναποτίθενται στα καζάνια παραλαβής και έπειτα μέσω της βαρύτητας και του νερού που επανακυκλοφορεί από της δεξαμενές στο καζάνι παραλαβής υδρομεταφέρονται στις δεξαμενές. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα το γέμισμα των δεξαμενών χωρίς μηχανικά μέσα(αναβατόρια) αλλά με υδρομεταφορά. Οι ελιές ιδίως οι φρέσκες που είναι πιο ευαίσθητες δεν χτυπιούνται.

Έτσι αφενός δεν έχουμε σημαντικές απώλειες και αφετέρου είναι ευκολότερη η ποιοτική διαλογή.

ΑΝΑΛΥΤΙΚΗ ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΕΩΝ

Οικόπεδο

Το γήπεδο βρίσκεται στην ΣΤΑΜΝΑ θέση ¨ΛΟΥΤΡΑ¨ του Δήμου Ι.Π. ΜΕΣΟΛΟΓΓΙΟΥ εκτός οικισμού με επιφάνεια γηπέδου 19.265 τ.μ.

Κτήρια

  • Γραμμή μικροσυσκευασίας ( συσκευασία σε βαζάκια- παστερίωση) επιφάνειας 400τ.μ.: μεταλλικό κτήριο με πάνελ υγειονομικού τύπου και δάπεδο με πλακάκια klinker αυστηρών υγειονομικών και βιομηχανικών προδιαγραφών.
  • Γραμμή μεγάλης συσκευασίας (συσκευασία σε βαρέλια-τενεκέδες, χαράκωση εκπυρήνωση, ροδελοποίηση) επιφάνειας 950τ.μ.: μεταλλικό κτήριο με πάνελ και επιπρόσθετα επενδυμένο πάνελ υγειονομικού τύπου και εποξειδικό βιομηχανικό δάπεδο.
  • Υπόστεγο δεξαμενών και βαρελιών επιφάνειας 1330 τμ: Μεταλλική κατασκευή με οροφή απο πάνελ και βιομηχανικό δάπεδο. Στο υπόστεγο βρίσκονται πέντε ξύλινα πατάρια και 80 κλειστές δεξαμενές των 16000lt.
  • Κτήριο αποθήκευσης υλικών συσκευασίας και έτοιμου προϊόντος επιφάνειας 1276 τ.μ. Εντός του κτηρίου χώρος γραφείων σε όροφο 60 τμ και χημείο 60 τμ.
  • Υπόστεγο παραλαβής ελιών επιφάνειας 184τ.μ: Μεταλλική κατασκευή με οροφή από πάνελ και εποξειδικό βιομηχανικό δάπεδο

Γραμμές Συσκευασίας

Δυνατότητα γραμμής μικρής συσκευασίας

Δυναμικότητα γραμμής: ανάλογα με το μέγεθος των βάζων (1200 βαζάκια/ώρα με βαζάκι των 500γρ) Συσκευασία σε διάφορους τύπους βάζων ενδεικτικά 320,500,750 και 1000γρ

Δυνατότητα γραμμής μεγάλης συσκευασίας

Δυναμικότητα γραμμής: 100 βαρέλια/ οκτάωρο, 6000 τενεκέδες(5 κοντεινερ)/ βδομάδα 5 ημέρες

Επενδύσεις

Συμμετέχουμε επί τρεις συναπτές τριετίες στα Προγράμματα των Ελαιοκομικών φορέων της ΕΕ (Ευρωπαϊκοί Κανονισμοί 867/2008-1220/2011& 611/2014) αντλώντας χρηματοδότηση άνω των 4,5 εκατομμυρίων ευρώ η οποία χρησιμοποιήθηκε τόσο για την απόκτηση δεξιοτήτων, τεχνογνωσίας και σύγχρονων συστημάτων ποιότητας, ορθών γεωργικών πρακτικών και ολοκληρωμένης διαχείρισης όσο και για την αναβάθμιση χημείου μας και την δημιουργία νέων υπερσύγχρονων γραμμών παραγωγής ελιάς και προϊόντων της.

Μέχρι τον Μάρτιο του 2018 υλοποιείται το 3ο έτος του προγράμματος των ελαιοκομικών φορέων 611/2014 και μεταξύ άλλων θα τοποθετηθεί νέα
υπερσύγχρονη γραμμή εκπυρήνωσης συνοδευόμενη από ροδελομηχανή, ένα υπερσύγχρονο σύστημα παραγωγής, παστερίωσης και συσκευασίας πάστας όπως επίσης και αυτόματος κλιματισμός όλων των χώρων με τη χρήση γεωθερμίας για την εξοικονόμηση ενέργειας.