Οικόσιτες Όρνιθες Αυγοπαραγωγής

Οικόσιτες Όρνιθες Αυγοπαραγωγής

Τύποι ορνίθων αυγοπαραγωγής

Οι όρνιθες αυγοπαραγωγής είναι υβρίδια που προέρχονται από το συνδυασμό διαφορετικών φυλών, με στόχο την υψηλή αυγοπαραγωγή, την καλή ποιότητα αυγού και την αντοχή. Έτσι διαμορφώνονται στην αγορά δύο γενικοί τύποι ορνίθων:

  1. Ο τύπος εντατικής εκτροφής, που συνήθως διατίθεται από λίγες πολυεθνικές εταιρείες (HyLine, Novogen, Hisex). Είναι οι όρνιθες που εκτρέφονται εντατικά κυρίως σε κλωβοστοιχείες. Είναι μικρόσωμες με άσπρο ή κόκκινο πτέρωμα, και παράγουν αυγά με λευκό ή καφέ τσόφλι. Από αυτές τις εκτροφές προέρχεται η πλειοψηφία του αυγού που καταναλώνουμε.
  2. Ο τύπος εκτατικής εκτροφής, που δημιουργήθηκε τα τελευταία χρόνια για να εκτραφεί τόσο σε βιολογικές εκτροφές, όσο και σε επί δαπέδου εκτροφές, για την παραγωγή πιο ελκυστικού αυγού για τον καταναλωτή. Οι όρνιθες αυτού του τύπου έχουν διάφορα χρώματα (εκτός του λευκού) ή συνδυασμούς χρωμάτων, και συνήθως παράγουν αυγά με καφέ τσόφλι. Τις χαρακτηρίζει η ανθεκτικότητα τόσο στις εξωτερικές συνθήκες όσο και σε ασθένειες.

Οι πουλάδες αυγοπαραγωγής που διακινεί ο Α.Σ. ΜΕΣΟΛΟΓΓΙΟΥ-ΝΑΥΠΑΚΤΙΑΣ, είναι του τύπου εκτατικής εκτροφής, και συγκεκριμένα η φυλή BLACK ROCK (Μαύρος Βράχος). Το όνομα δεν είναι τυχαίο, αφού χαρακτηρίζει μία όρνιθα απόλυτα προσαρμοσμένη στις υπαίθριες εκτροφές, ανθεκτική στη βροχή και στο κρύο αφού έχει ένα ιδιαίτερα πυκνό πτέρωμα μαύρου χρώματος. Με τη σωστή διατροφή μπορεί να δώσει περισσότερα από 280 αυγά ετησίως. Έχει ισχυρό ανοσοποιητικό σύστημα που την καθιστά ιδιαίτερα ανθεκτική στις αθένειες.

Οδηγίες Σωστής Διατροφής

Οι πουλάδες αυγοπαραγωγής του Α.Σ. ΜΕΣΟΛΟΓΓΙΟΥ-ΝΑΥΠΑΚΤΙΑΣ, παραδίδονται σε ηλικία περίπου 21 ημερών. Οι νεοσσοί στην εκτροφή που αναπτύχθηκαν κατανάλωναν μία καλής ποιότητας τροφή, και για να συνεχίσουν να αναπτύσσονται κανονικά, μειώνοντας το stress της αλλαγής χώρου, θα πρέπει να συνεχίσει η χορήγηση σωστής και ισορροπημένης τροφής.

Το εργοστάσιο παραγωγής ζωοτροφών «αιτωλία» του Α.Σ. ΜΕΣΟΛΟΓΓΙΟΥ-ΝΑΥΠΑΚΤΙΑΣ, έχει τρία προϊόντα για την περίπτωση αυτή. Συγκεκριμένα:

Δ-325, Πρώτης Ηλικίας σε Αλεύρι. Είναι τροφή που πρέπει να καταναλωθεί τις πρώτες ημέρες αφού παραλειφθούν οι νεοσσοί. Έχει το πλεονέκτημα ότι μοιάζει στη μορφή με την τροφή που κατανάλωναν οι νεοσσοί στο αναθρεπτήριό τους. Είναι ισορροπημένη τροφή βασισμένη στο καλαμπόκι, με φυσικούς & φυτικούς προστατευτικούς παράγοντες. Η τροφή δεν περιέχει αντικοκκιδιακά, αντιβιωτικά, ζωϊκά ή αυξητικούς παράγοντες.

Δ-161, Πρώτης Ηλικίας σε Κόκκους Λεπτούς. Είναι η πιο κατάλληλη τροφή που μπορεί να καταναλωθεί από τις πρώτες ημέρες αφού παραλειφθούν οι νεοσσοί, και για ένα μήνα (μέχρι την ηλικία των 7 εβδομάδων. Έχει το πλεονέκτημα ότι είναι τροφή με καλή μετατρεψιμότητα, αφού με λιγότερη ποσότητα τροφής επιτυγχάνεται η ίδια ή και καλύτερη ανάπτυξη σε σχέση με την προηγούμενη τροφή. Ο λόγος είναι ότι σε κάθε κόκκο οι πουλάδες βρίσκουν όλα τα απαραίτητα θρεπτικά στοιχεία χωρίς να μπορούν να διαχωρίσουν κάτι. Είναι ισορροπημένη τροφή βασιζόμενη στο καλαμπόκι, με υψηλής πεπτικότητας φυτικές πρωτεϊνες και με φυσικούς & φυτικούς προστατευτικούς παράγοντες. Η τροφή δεν περιέχει αντικοκκιδιακά, αντιβιωτικά, ζωϊκά ή αυξητικούς παράγοντες.

Δ-127, Δεύτερης Ηλικίας σε Κόκκους Λεπτούς. Είναι τροφή που πρέπει να ακολουθήσει μία από τις παραπάνω τροφές (Δ-325 ή Δ-161), μετά την ηλικία των 7 εβδομάδων. Χορηγείται για 10 εβδομάδες μέχρι την έναρξη της αυγοπαραγωγής (σε ηλικία 17 εβδομάδων). Έχει το πλεονέκτημα ότι είναι τροφή με καλή μετατρεψιμότητα, αφού με λιγότερη ποσότητα τροφής επιτυγχάνεται το ίδιο ή και καλύτερο αποτέλεσμα σε σχέση με οποιαδήποτε αλευρώδη τροφή. Ο λόγος είναι ότι σε κάθε κόκκο οι πουλάδες βρίσκουν όλα τα απαραίτητα θρεπτικά στοιχεία χωρίς να μπορούν να διαχωρίσουν κάτι. Είναι ισορροπημένη τροφή βασιζόμενη στο καλαμπόκι, με φυσικούς & φυτικούς προστατευτικούς παράγοντες. Η τροφή δεν περιέχει αντικοκκιδιακά, αντιβιωτικά, ζωϊκά ή αυξητικούς παράγοντες.

Δ-166, Ωοτοκίας σε Κόκκους Λεπτούς. Είναι τροφή που πρέπει να χορηγείται στη φάση της αυγοπαραγωγής. Έχει το πλεονέκτημα ότι είναι τροφή με καλή μετατρεψιμότητα, αφού με λιγότερη ποσότητα τροφής επιτυγχάνεται το ίδιο ή και καλύτερο αποτέλεσμα σε σχέση με οποιαδήποτε αλευρώδη τροφή. Ο λόγος είναι ότι σε κάθε κόκκο οι όρνιθες βρίσκουν όλα τα απαραίτητα θρεπτικά στοιχεία χωρίς να μπορούν να διαχωρίσουν κάτι. Είναι ισορροπημένη τροφή βασιζόμενη στο καλαμπόκι, με φυσικούς & φυτικούς προστατευτικούς παράγοντες. Επιπλέον είναι ενισχυμένη με φυσικές χρωστικές ώστε να τονωθεί η κίτρινη απόχρωση του κρόκου του αυγού. Τα αυγά μπορούν να καταναλώνονται χωρίς κανένα ενδοιασμό, αφού η τροφή δεν περιέχει αντικοκκιδιακά, αντιβιωτικά, ζωϊκά ή αυξητικούς παράγοντες.

Οδηγίες Σωστής Φροντίδας

Θα πρέπει οι αγοραστές να έχουν φροντίσει για την προμήθεια κουτιών μεταφοράς των πουλάδων. Τα κουτιά να έχουν τρύπες αερισμού.

Το συντομότερο οι πουλάδες πρέπει να φθάσουν στο χώρο ανάπτυξής τους, ώστε να πιουν νερό. Στο νερό μπορεί να προστεθούν βιταμίνες & αμινοξέα σε σκόνη, με αντιστρεσσικές ιδιότητες.

Ο χώρος πρέπει να έχει προετοιμασθεί από την προηγούμενη ημέρα και να είναι καθαρός, στεγνός και με κάποια στρωμνή (άχυρο, ροκανίδι, ρυζοφλοιό).

Καλό είναι οι πουλάδες να προφυλαχθούν από τις νυκτερινές χαμηλές θερμοκρασίες, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι απαιτείται θέρμανση. Το στεγνό δάπεδο με λίγη στρωμνή σε εσωτερικό χώρο, διασφαλίζει τη σωστή θερμοκρασία στο επίπεδο των πουλάδων. Καλό είναι τις πρώτες ημέρες να διατηρούνται σε περιορισμένο χώρο.

Επίσης καλό είναι τις πρώτες ημέρες να μην εκτίθενται στη βροχή.

Απαγορεύεται η ανάπτυξη στον ίδιο χώρο νεοσσών πτηνών (γαλοπούλες, κοτόπουλα, πουλάδες, πάπιες, χήνες) που προέρχονται από άλλη πηγή (π.χ. πλανόδιους), ακόμα και αν αυτά είναι υγιή. Αν υπάρχουν άλλα τέτοια πτηνά, καλό είναι οι πουλάδες αυγοπαραγωγής να απομονώνονται τουλάχιστον για τις πρώτες 15 ημέρες της διαβίωσής τους στο νέο χώρο.