Οικόσιτο Κοτόπουλο Κρεοπαραγωγής

Οικόσιτο Κοτόπουλο Κρεοπαραγωγής

Τύποι κοτόπουλου κρεοπαραγωγής

Τα κοτόπουλα κρεοπαραγωγής είναι υβρίδια που προέρχονται από το συνδυασμό διαφορετικών φυλών κοτόπουλου, με στόχο την ανάπτυξη, τη διαμόρφωση μυϊκών μαζών, τη μετατρεψιμότητα της τροφής και την αντοχή. Έτσι διαμορφώνονται στην αγορά δύο γενικοί τύποι κοτόπουλου:

  1. Ο τύπος ταχείας ανάπτυξης, που συνήθως διατίθεται από λίγες μεγάλες πολυεθνικές εταιρείες (Cobb, Ross, Hubbard). Είναι το κοτόπουλο που εκτρέφεται εντατικά σε όλα τα πτηνοτροφεία του κόσμου, και αφορά το κοτόπουλο που θα εκποιηθεί σε ηλικία 45-55 ημερών. Είναι κυρίως με άσπρο πτέρωμα, γίνεται πάχυνση και στα δύο φύλα (αρσενικά & θηλυκά) και παράγουν λευκό κρέας. Είναι η πλειοψηφία του κοτόπουλου που καταναλώνουμε σε ψησταριές & εστιατόρια, είτε ολόκληρο, είτε τεμαχισμένο, είτε υπό τη μορφή κρεοσκευασμάτων.
  2. Ο τύπος αργής ανάπτυξης, που συνήθως διατίθεται από λίγες εταιρείες του εξωτερικού (Hubbard, Sasso). Είναι το κοτόπουλο που εκτρέφεται τα τελευταία χρόνια εκτατικά, και έχει διάφορα χρώματα (κόκκινο, λευκό, γκρίζο) ή συνδυασμούς χρωμάτων. Και σε αυτή την περίπτωση γίνεται πάχυνση και των δύο φύλων (αρσενικά & θηλυκά) με σκοπό την επίτευξη μεγάλου βάρους και την παραγωγή κίτρινου κρέατος, στοιχεία που παραπέμπουν στο «χωριάτικο» κοτόπουλο. Η διαφορά από τον προηγούμενο τύπο κοτόπουλου είναι τα γερά οστά και η αντοχή στις εξωτερικές συνθήκες. Εκποιούνται συνήθως μετά τις 60 ημέρες.

Τα κοτόπουλα που διακινεί ο Α.Σ. ΜΕΣΟΛΟΓΓΙΟΥ-ΝΑΥΠΑΚΤΙΑΣ, είναι του τύπου αργής ανάπτυξης, αφού είναι ανθεκτικά στις συνθήκες οικόσιτης εκτροφής. Συγκεκριμένα έχουν επιλεγεί 2 υβρίδια με πολύ καλά χαρακτηριστικά. Το ένα είναι λευκό και το άλλο κόκκινο. Και τα δύο είδη ως προς το φύλο τους, διατίθενται σε αναλογία 1:1 (αρσενικά : θηλυκά).

Οδηγίες Σωστής Διατροφής

Τα κοτόπουλα κρεοπαραγωγής του Α.Σ. ΜΕΣΟΛΟΓΓΙΟΥ-ΝΑΥΠΑΚΤΙΑΣ, παραδίδονται σε ηλικία περίπου 21 ημερών. Οι νεοσσοί στην εκτροφή που αναπτύχθηκαν κατανάλωναν μία καλής ποιότητας τροφή, και για να συνεχίσουν να αναπτύσσονται κανονικά, μειώνοντας το stress της αλλαγής χώρου, θα πρέπει να συνεχίσει η χορήγηση σωστής και ισορροπημένης τροφής.

Το εργοστάσιο παραγωγής ζωοτροφών «αιτωλία» του Α.Σ. ΜΕΣΟΛΟΓΓΙΟΥ-ΝΑΥΠΑΚΤΙΑΣ, έχει τρία προϊόντα για την περίπτωση αυτή. Συγκεκριμένα:

  • Δ-325, Πρώτης Ηλικίας σε Αλεύρι. Είναι τροφή που πρέπει να καταναλωθεί τις πρώτες ημέρες αφού παραλειφθούν οι νεοσσοί. Έχει το πλεονέκτημα ότι μοιάζει στη μορφή με την τροφή που κατανάλωναν οι νεοσσοί στο αναθρεπτήριό τους. Είναι ισορροπημένη τροφή βασισμένη στο καλαμπόκι, με φυσικούς & φυτικούς προστατευτικούς παράγοντες. Αν επιθυμεί κάποιος μπορεί να ολοκληρώσει την πάχυνση με τη συγκεκριμένη τροφή και να εκποιήσει τα κοτόπουλα χωρίς κανένα ενδοιασμό, αφού η τροφή δεν περιέχει αντικοκκιδιακά, αντιβιωτικά, ζωϊκά ή αυξητικούς παράγοντες.
  • Δ-161, Πρώτης Ηλικίας σε Κόκκους Λεπτούς. Είναι τροφή που μπορεί να καταναλωθεί από τις πρώτες ημέρες αφού παραλειφθούν οι νεοσσοί. Έχει το πλεονέκτημα ότι είναι τροφή με καλή μετατρεψιμότητα, αφού με λιγότερη ποσότητα τροφής επιτυγχάνεται το ίδιο ή και καλύτερο αποτέλεσμα σε σχέση με την προηγούμενη τροφή. Ο λόγος είναι ότι σε κάθε κόκκο οι νεοσσοί βρίσκουν όλα τα απαραίτητα θρεπτικά στοιχεία χωρίς να μπορούν να διαχωρίσουν κάτι. Είναι ισορροπημένη τροφή βασιζόμενη στο καλαμπόκι, με υψηλής πεπτικότητας φυτικές πρωτεϊνες και με φυσικούς & φυτικούς προστατευτικούς παράγοντες. Αν επιθυμεί κάποιος, μπορεί να ολοκληρώσει την πάχυνση με τη συγκεκριμένη τροφή και να εκποιήσει τα κοτόπουλα χωρίς κανένα ενδοιασμό, αφού η τροφή δεν περιέχει αντικοκκιδιακά, αντιβιωτικά, ζωϊκά ή αυξητικούς παράγοντες.
  • Δ-127, Δεύτερης Ηλικίας σε Κόκκους Λεπτούς. Είναι τροφή που πρέπει να ακολουθήσει μία από τις παραπάνω τροφές (Δ-325 ή Δ-161). Έχει το πλεονέκτημα ότι είναι τροφή με καλή μετατρεψιμότητα, αφού με λιγότερη ποσότητα τροφής επιτυγχάνεται το ίδιο ή και καλύτερο αποτέλεσμα σε σχέση με οποιαδήποτε αλευρώδη τροφή. Ο λόγος είναι ότι σε κάθε κόκκο οι νεοσσοί βρίσκουν όλα τα απαραίτητα θρεπτικά στοιχεία χωρίς να μπορούν να διαχωρίσουν κάτι. Είναι ισορροπημένη τροφή βασιζόμενη στο καλαμπόκι, με φυσικούς & φυτικούς προστατευτικούς παράγοντες. Επιπλέον είναι ενισχυμένη με φυσικές χρωστικές ώστε να τονωθεί η κίτρινη απόχρωση του κρέατος. Αν επιθυμεί κάποιος, μπορεί να ολοκληρώσει την πάχυνση με τη συγκεκριμένη τροφή και να εκποιήσει τα κοτόπουλα χωρίς κανένα ενδοιασμό, αφού η τροφή δεν περιέχει αντικοκκιδιακά, αντιβιωτικά, ζωϊκά ή αυξητικούς παράγοντες.

Οδηγίες Σωστής Φροντίδας και μεταφοράς νεοσσών

Θα πρέπει οι αγοραστές να έχουν φροντίσει για την προμήθεια κουτιών μεταφοράς των νεοσσών. Τα κουτιά να έχουν τρύπες αερισμού.
Το συντομότερο οι νεοσσοί πρέπει να φθάσουν στο χώρο πάχυνσής τους, ώστε να πιουν νερό. Στο νερό μπορεί να προστεθούν βιταμίνες & αμινοξέα σε σκόνη, με αντιστρεσσικές ιδιότητες.

Ο χώρος πρέπει να έχει προετοιμασθεί από την προηγούμενη ημέρα και να είναι καθαρός, στεγνός και με κάποια στρωμνή (άχυρο, ροκανίδι, ρυζοφλοιό).

Καλό είναι οι νεοσσοί να προφυλαχθούν από τις νυκτερινές χαμηλές θερμοκρασίες, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι απαιτείται θέρμανση. Το στεγνό δάπεδο με λίγη στρωμνή σε εσωτερικό χώρο, διασφαλίζει τη σωστή θερμοκρασία στο επίπεδο των νεοσσών. Καλό είναι τις πρώτες ημέρες να διατηρούνται σε περιορισμένο χώρο.

Επίσης καλό είναι τις πρώτες ημέρες να μην εκτίθενται οι νεοσσοί στη βροχή.

Απαγορεύεται η πάχυνση στον ίδιο χώρο νεοσσών πτηνών (γαλοπούλες, κοτόπουλα, πουλάδες, πάπιες, χήνες) που προέρχονται από άλλη πηγή (π.χ. πλανόδιους), ακόμα και αν αυτά είναι υγιή. Αν υπάρχουν άλλα τέτοια πτηνά, καλό είναι οι νεοσσοί κρεοπαραγωγής να απομονώνονται τουλάχιστον για τις πρώτες 15 ημέρες της διαβίωσής τους στο νέο χώρο.